Z pewnością nie raz już słyszeliście o tej roślinie, ostatnio bardzo często słyszy się o zbawiennym wpływie jej ziaren na zdrowie i wygląd całego ciała. Ale czy kiedyś zgłębiliście ten temat ? Jeśli nie, już teraz zapraszamy do przeczytania wpisu poniżej 🙂

Czarnuszkasiewna (Nigella sativa) jest to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych, pochodzący z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzeniony obecnie rośnie również dziko w basenie Morza Śródziemnego. Jest też, oczywiście ze względu na swoje właściwości, uprawiany w wielu krajach świata. Choć czarnuszka znana jest ludzkości od starożytności, (odnaleziona w grobie Tutanhammona, czy też wykorzystywana w cesarstwie Chińskim jako lek na przez przeziębienia) to wciąż nieznane są wszystkie jej cenne składniki i możliwości zastosowania. Jedno jest jednak pewne – jest to najprawdziwszy skarb natury !

Czarnuszka od Kuchni :

Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa,jako składnik wina i potraw mięsnych. Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do sałatek. Mielone często są stosowane jako zamiennik pieprzu przez osoby z dolegliwościami żołądkowymi. Oczywiście najpopularniejszą z kulinarnych form czarnuszki jest tłoczony z jej nasion olej.

Medyczne i kosmetyczne zastosowania :
Czarnuszka wspiera układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni nas przed działaniem zarówno bakterii jak i wirusów, ma również działanie przeciwgrzybiczne. Co ciekawe, badania pokazują, że wykazuje ona działanie antyhistaminowe, co sprawia że jest idealna dla alergików. Dodatkowo roślina ta zwiększa wytwarzanie erytrocytów, przez co wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała pasożytom, oraz wspomaga leczenie zmian skórnych dlatego też poleca się ją osobom z łuszczycą i AZS.
W czarnuszce znajdziemy kwasy tłuszczowe, białka, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, olejki eteryczne, witaminy i minerały. Czarnuszka to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas linolowy, a także kwas oleinowy wspierające prawidłowy wzrost włosów i paznokci. Jej nasiona są bogatym źródłem witamin, min. witaminy E, i soli mineralnych.

Olej z czarnuszki został doceniony przez osoby walczące z łupieżem. Nie tylko leczy ona stany zapalne skóry, ale może też zmniejszać łysienie. Dodatkowo może wpływać na szybszy porost włosów, ponieważ pobudza cebulki. Olej z czarnuszki to skuteczny środek w leczeniu w poparzeń słonecznych, przy owrzodzeniach, skaleczeniach i zmianach ropnych.